Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή:
Η ψήφιση του Καλλικράτη και η εφαρμογή του στις Δημοτικές
και Περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 καθιστούσε επιτακτική την αλλαγή στο Νόμο περί δαπανών των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές.
Ο Νόμος 3870/2010 αποτελεί μια τομή στη διαφάνεια των
οικονομικών των συνδυασμών, στη θέσπιση αντικειμενικών κανόνων για την ισότιμη
τέλεση του προεκλογικού αγώνα και τη διαφάνεια στη διακίνηση του πολιτικού
χρήματος.
Η «Διαφάνεια» είναι η δικτυακή πύλη
του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Αποτελεί έναν πρωτοποριακό θεσμό που εφαρμόστηκε για πρώτη
φορά στο πλαίσιο του νόμου 3870/2010, με στόχο την πλήρη δημοσιότητα των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων.
φορά στο πλαίσιο του νόμου 3870/2010, με στόχο την πλήρη δημοσιότητα των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων.
Προφανώς, τα παραπάνω ίσχυσαν για όλους τους άλλους, αλλά όχι για τους υποψηφίους του Ξύδη, τους λεγόμενους και Αρχιερείς της... Κάθαρσης.
Οι κυριότερες καινοτομίες του νέου νόμου
είναι:
- Συγκροτούνται 13 ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου δαπανών, μία σε κάθε περιφέρεια, στην οποία προεδρεύει δικαστικός λειτουργός (και μετέχουν ως μέλη ένας εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του ΣΔΟΕ και της ΤΕΔΚ / ΕΝΑΕ) και η οποία έχει ως αποκλειστικό έργο τον έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων και των εκλογικών παραβάσεων. Η επιτροπή επιβάλλει ποινές στους παραβάτες άμεσα και χωρίς την παρέμβαση πολιτικού προσώπου.
- Όλα τα έσοδα των συνδυασμών είναι ονομαστικά και διακινούνται μέσω τραπέζης. Οι συνδυασμοί θα μπορούν να εκδίδουν θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ διπλότυπα εισιτήρια εισόδου για εκδηλώσεις, τα οποία θα είναι ονομαστικοποιημένα.
- Περιορίζεται το κόστος του προεκλογικού αγώνα, για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα και να διεκδικήσουν με ίσες δυνατότητες την εκλογή τους άνθρωποι που έχουν πραγματική τοπική ακτινοβολία, χωρίς να διαθέτουν ταυτόχρονα υπέρογκα ποσά για πανάκριβες καμπάνιες.
Η εφαρμογή του Νόμου είναι υποχρεωτική
για όλους τους συνδυασμούς και υποψηφίους όλων των Περιφερειών που συμμετέχουν και για τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.