Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η... "Εντιμότητα". Τα δήθεν ελλείμματα στα Νομικά Πρόσωπα (μέρος 3ο)

Τέλος, το ευχάριστο διάλειμμα. Ας δούμε πώς λειτουργεί χονδρικά ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ):

Έχει δική του "υποτίθεται" αυτόνομη Διοίκηση, δικό του Διοικητικό Συμβούλιο και δικές του υπηρεσίες. Προφανώς, αν δεν είσαι τέρμα καθυστερημένος αντιλαμβάνεσαι ότι τα πάντα ελέγχονται από τον εκάστοτε Δήμαρχο και τους ανθρώπους του.

Πώς χρηματοδοτείται ένα Νομικό Πρόσωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Αν δεν είναι Δημοτική Επιχείρηση (ΝΠΙΔ), όπου λειτουργεί ως ιδιότυπη Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, άρα όπως κάθε Εταιρία με δικά της έσοδα και έξοδα, όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται σε άμεση οικονομική
αλληλεξάρτηση από τους Δήμους.

Κοινώς, τα ΝΠΔΔ μπορούν να έχουν δικά τους έσοδα, π.χ. εισιτήρια κινηματογράφου, ενοικιάσεις κυλικείων, χρήση γυμναστηρίων, 5Χ5 κ.τ.λ., αλλά δεν είναι και υποχρεωτικό για να επιβιώσουν οικονομικά.

Η βασική χρηματοδότησή τους γίνεται από το κεντρικό ταμείο, με τη μορφή της Τακτικής Επιχορήγησης, όποια έχει προγραμματιστεί και αποφασιστεί, κάθε φορά, από την εκάστοτε Διοίκηση. Με λίγα λόγια, θα μπορούσε ένας Δήμος που κάνει κοινωνική πολιτική να τα έχει όλα τζάμπα για τους Δημότες, αλλά να "ξηλώνεται" χοντρά ο ίδιος, ώστε να λειτουργούν τα Νομικά του Πρόσωπα.

Η προηγούμενη Διοίκηση επέλεγε μεγάλη επιχορήγηση από το κεντρικό Ταμείο και μικρή συμμετοχή από τους πολίτες. Η σημερινή κάνει ακριβώς το ανάποδο για να εμφανίσει ταμειακά υπόλοιπα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...