Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Πώς στήνεται ένας διαγωνισμός απ' έξω

Έστω ότι έχουμε 5 εργολάβους ή προμηθευτές που ασχολούνται με τα έργα ενός Δήμου. Επειδή δεν έχουν καμία διάθεση να τσακώνονται, αλλά ούτε ένας μάγκας να μαζεύει όλες τις δουλειές, αποφασίζουν από πριν ποιος θα πάρει τι και κάνουν rotation.

Έτσι, εμφανίζονται όλοι μαζί σε όλους τους διαγωνισμούς και παριστάνουν ότι κονταροχτυπιούνται. Για ξεκάρφωμα μπορεί να πέσει και καμιά ένσταση... Εκείνος που έχει συμφωνηθεί ότι θα πάρει το έργο, κάθε φορά, δίνει μια πολύ υψηλή τιμή ή μία πολύ μικρή έκπτωση, κατά περίπτωσιν, ενώ όλοι οι άλλοι φροντίζουν να δώσουν ακόμη υψηλότερες τιμές ή να κάνουν "λάθη" στα
δικαιολογητικά για να χάσουν το διαγωνισμό. Έτσι, κερδίζει πάντα αυτός που πρέπει και είναι όλοι χαρούμενοι.

To Κλισιοσκόπιο θεωρεί ότι όλα αυτά είναι μπαρμπούτσαλα. Αν θες, υπάρχει τρόπος να κάνεις το έργο στη σωστή τιμή, κανένας να μη σε πιάσει κορόιδο, αλλά και να να αποφύγεις τις απευθείας αναθέσεις που πάντα δίνουν λαβή στον κάθε κακεντρεχή να πει το μακρύ και το κοντό του.

Μαθαίνεις πού κυμαίνονται οι πραγματικές τιμές για ένα έργο. Βρίσκεις τη χαμηλότερη και έπειτα προκηρύσσεις διαγωνισμό, θέτοντας αυτήν ως ανώτερη τιμή και καλή τύχη σε εργολάβους και προμηθευτές. Επειδή, όπως είπαμε δεν είναι ηλίθιοι, λογικά δεν θα εμφανιστεί κανείς. Ο διαγωνισμός θα θεωρηθεί άγονος, ο Νόμος προβλέπει ότι μετά από 2-3 άγονους διαγωνισμούς μπορείς να κάνεις απευθείας ανάθεση. Δίνεις τότε το έργο σε εκείνον που πραγματικά θα ωφελήσει το Δήμο και γλιτώνεις και το εργολαβικό όφελος και όλες τις διαδικασίες. Μετά, ας εμφανιστεί οποιοσδήποτε να σε κατηγορήσει για μιζαδόρο και θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι.

Hint: Οι διαγωνισμοί είναι χρονοβόροι. Αν βιάζεσαι να κάνεις το έργο, λόγω φυσικών φαινομένων ή εκτάκτων αναγκών, μόνος τρόπος είναι ακριβώς αυτό που έκανε η ΑΔΕΧ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...