Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Πρόταση για την καταπολέμηση της ανεργίας

Το πείραμα της μικρής Αυστριακής πόλης Wörgl, την εποχή 1932-1933 της μεγάλης ύφεσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα προς μίμηση, αφού οι συνθήκες είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Ο Δήμαρχος της υπερχρεωμένης και με ποσοστό ανεργίας 30% πόλης θέσπισε ομόλογο, ως "βεβαίωση εργασίας", σε συμφωνία, βέβαια, με τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι άνεργοι της πόλης προσέφεραν εργασία και
αμοίβονταν με το συγκεκριμένο ομόλογο που αντάλασσαν με αγαθά. Η ανεργία υποχώρησε και η πόλη γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη.

Κάτι αντίστοιχο προτείνω για το Δήμο μας: Να θεσπίσει ο Δήμος, αφού ελέγξει, βέβαια, το νομικό πλαίσιο, "κουπόνια εργασίας", με τα οποία θα αμείβονται οι άνεργοι ή οι άστεγοι του Δήμου. Αυτά θα τα ανταλλάσουν με αγαθά, τα οποία θα προμηθεύονται απο συμβεβλημένες επιχειρήσεις της περιοχής. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πληρώνουν με αυτά τα κουπόνια ένα μέρος των Δημοτικών τελών.

Έτσι και θα μειωθεί η ανεργία και έργα θα γίνονται, χωρίς καθυστερήσεις και η καθαριότητα θα βελτιωθεί και οι επιχειρήσεις θα επωφελούνται από τα κουπόνια, τα οποία θα ανακυκλώνονται με αυτόν τον τρόπο. Και βεβαίως, θα υπάρχει και κέρδος για το Δήμο, αφού η μείωση των τελών σε αυτές τις επιχειρήσεις θα αντισταθμίζεται από το κέρδος της προσφερόμενης εργασίας, χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου. Θεωρώ ότι με μία καλή επεξεργασία από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου η πρότασή μου μπορεί να αποδειχθεί υλοποιήσιμη.

Μετά τιμής
Μπάμπης Στάικος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...